Mantolama nedir?


Mantolama adı verilen Dış Cephe Isı Yalıtım Sistemleri uzun yıllar öncesinden Avrupa ülkelerinde standartlarla çerçevelenmiş ve enerji tasarrufu amaçlı kullanılmaya başlanmıştır. Yerküre üzerindeki kaynakların hızla tüketildiği günümüzde tasarruf tedbirlerimizi almak için daha hızlı tedbirler almamız gerekliliği açıkça görülmektedir.
Yapılarımızda ısınma ve serinleme amaçlı kullandığımız kombi, kalorifer, klima ve benzeri cihazların sarf ettikleri enerji, mantolama tatbikatları ile %50’ye varan oranlarda azaltılabilmektedir.
Eğer binalarımızın temel ve çatılarında da ısı yalıtımı yapılmışsa bu oran %60’lara kadar çıkabilmektedir. Bu kadar önemli bir tasarrufun sadece kendi bütçelerimize değil ülke ekonomisine de önemli katkılar sağlayacağı açıktır.
Mantolama sisteminin ana prensibi ısı köprüsü oluşturabilecek hiçbir aralık kalmayacak şekilde yapının dışarıdan ısı yalıtım levhaları ile kaplanmasıdır.

Kolonlar, kirişler, duvarlar, pencere çevreleri, çıkma  altları  bir bütün olarak mantolanarak yapının tamamı koruma altına alınmalıdır.
Doğru bir şekilde Dış Cephe Isı Yalıtım Sistemleri ile kaplanan bir binanın korozyonun neden olacağı olumsuz etkilerden korunarak yapı ömrünün uzatılacağı ve mantolamanın bina ömrü kadar hizmet verebileceği unutulmamalıdır.
Dikkat edilecek hususlar
·Eski binalarda mantolama tatbikatları öncesinde klimaların, antenlerin, tabelaların, çamaşır demirlerinin tümünün sökülmesi ve mantolama sonrası cepheye herhangi bir elamanın monte edilmemesi çok daha sağlıklı bir karar olacaktır.
·Eski binalarda mantolama öncesi doğramalarının değiştirilmesi gibi değişikliklerin yapılması sistemin zarar görmemesi adına önemli katkı sağlayacaktır.
·Zemin katları araç otoparkına cepheli olan yapılarda cephe duvarının önüne çiçeklik, çit,veya araçlar için lastik bar demirlerinin konmamalıdır. Kaynak






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder